Lytse Geast
De geschiedenis van de buurtvereniging

De buurtvereniging Wel en Wee is in +/- 1974 opgericht. De voornaamste acties uit die tijd waren: ziekenbezoek, aandacht schenken aan jubiliea van de bewoners, geschenken bij geboortes, bij overlijden een advertentie in de krant van de buurt en aandacht geven aan de alleenstaanden.

Twee keer per jaar kwamen de mensen bij elkaar. Op die avond werd een nieuw drietal bestuursleden geïnstalleerd. De opkomst bestond grotendeels uit dames, tot een paar jaar terug ook eens een heer erbij kwam. Er zijn verschillende gezamenlijke activiteiten te noemen. Zo is er een keer een grote barbecue georganiseerd, wat bijzonder geslaagd was. Daarnaast is er bijv. ook een fietstocht georganiseerd, een bezoek aan de Leeuwarder Courant, een bezoek aan de Blokhuispoort (huis van bewaring) en de Marwei (huidige gevangenis).

Tijdens de dorpsfeesten (optocht feestwagens) verzorgt de buurtvereniging een aangename pauze met koffie/koek. Ook zijn er workshops gegeven over bijvoorbeeld bloemschikken en het maken van kerstkransen.

Eerst bestond de buurtvereniging alleen uit leden uit het hart van de Lytse Geast, later kwamen hier ook mensen van de Geastmerdyk, zoals de weg vanaf Tytsjerk naar de bebouwing van de Lytse Geast in de volksmond wordt genoemd, bij (zie kaart). Na deze samenvoeging bestaat het bestuur uit vier personen en vergadert Wel en Wee een keer per jaar.Er zijn meer heren aanwezig bij de vergadering. De laatste jaren is er vlak na de jaarwisseling een nieuwjaarsreceptie bij de familie Stam, aan de Geastmerdyk.

->Terug


Truus de Vries